Thursday, 23 May 2019

2017 FEBRUARY TURNER THEORY SEMESTER - II

2017 FEBRUARY TURNER THEORY   SEMESTER - II

1. Which of the following centers is suitable while cutting taper by set over method?
a) Plain centre
b) Revolving centre
c) Half centre
d) Ball centre
answer:- d) Ball centre

2. To get least count of 5 in a Vernier bevel protractor, the 23° main scale are divided in to …..
a) 12 equal parts on a Vernier scale
b) 24 equal parts on a Vernier scale
c) 22 equal parts on a Vernier scale
d) 25 equal parts on a Vernier scale
answer:- d) 25 equal parts on a Vernier scale

3. Which one of the following statements indicates the principle followed in turning taper by
offsetting the tail stock?
a) The work axis is kept out of alignment with the lathe axis and the tool movement
are parallel to the lathe axis.
b) The work axis is kept in line with the lathe axis and the tool is made to move at an
angle to the lathe axis.
c) The work axis is kept out of alignment with the lathe axis and the tool is made to
move at angle to lathe axis.
d) The live and dead centers are moved in opposite directions to keep the work axis
out of alignment with lathe axis.
answer:-a) The work axis is kept out of alignment with the lathe axis and the tool movement
are parallel to the lathe axis.

4. Which one of the following methods of catching the threads consume more time when
cutting odd pitch threads?
a) Using thread chasing dial
b) Reversing the machining
c) Predetermined travel of the carriage
d) Marking on work holding device & lead screw.
answer:- d) Marking on work holding device & lead screw

5. When power feed is engaged while turning taper using taper turning attachment, it is noticed
that for short distance parallel turning takes place due to certain defect. Which one of the
following is the cause of this defect?
a) The positioning of the T/T attachment is not correct
b) The too setting is not at centre height
c) Work piece is not rigidly held
d) Play between the sliding units
answer:- b) The too setting is not at centre height


6.


6. Different types of threads have got different depths. Which one of the following has got the
highest depth?
a) Square
b) Worm
c) Acme d) Buttress
answer:- b) Worm


7. Which of the following methods of catching the threads takes the longest time?
a) Reversing the machine
b) Pre determined travel of the carriage
c) Marking on work holding device and catching the threads
d) Chasing dial
answer:- c) Marking on work holding device and catching the threads


8. By taper turning attachment, taper can be on any work piece which is held:-
b) Between centers
d) Neither (a) nor (b)
a) In a chuck
c) Either (a) or (b)
answer:- c) Either (a) or (b)


9. For calculation of the offset, we should consider,
a) Total length of the job
c) Diameter of the job
d) Both (a) & (b)
b) Length on which the taper is required
d) Both (a) & (b)
answer:- d) Both (a) & (b)


10. Which method of taper turning is shown in the figure below?
a) Taper turning attachment method
c) Form tool method
a) Compound rest method
b) Tail stock offset method
d) Compound rest method
answer:- b) Tail stock offset method

11. Which of the foflowing sorew thread forms ha, an inc,uded ang.e of & between flanks of
a)B.A. Thread        b)ACm£,hread        Stress thread     d> Knueicle thread

b) Acme thread        c) Buttress thread     d) Knuckle thread

answer:- b) Acme thread


12. An M30 thread is rough cut using a thread roughing tool. Which one of the following
statements is the correct procedure of  aligning the finishing tool with the thread groove:-
a) Work stationary, tool adjusted in the groove by compound slide and cross slide.
b) Work stationary, tool adjusted and positioned in the groove by carriage hand wheel
c) Work revolving, half nu. engaged, tool positioned in the groove by eompound slide
and cross slide.
d) Work revolving, half nut engaged, tool positioned in the groove by carriage and
cross slide hand wheels.

answer:- c) Work revolving, half nu. engaged, tool positioned in the groove by eompound slide
and cross slide.


13. Medium solder contains ………
a) 37% lead & 63% tin
c) 70% lead & 30% tin
b) 50% lead & 50% tin
d) None of these
answer:- b) 50% lead & 50% tin

14. The depth of B A screw thread is_.
a) 0.64 p b) 0.7035 p c) 0.6 p d) 0.61 p
answer:- c) 0.6 p

15. The value of each main scale division of Vernier bevel protractor is_
a) 1° b)5’ c) 1° 55' d) 1/2°
answer:- a) 1°

16. The tail stock barrel has an internal taper, which one of the following standard taper is
provided in the barrel bore_.
a) Metric taper b) Morse taper
c) Jarno taper d) Brown & Sharp taper
answer:- b) Morse taper

17. A British thread chasing dial has 16 teeth on the worm wheel and the lead screw has 4 threads
per inch. During one full turn of the dil, the carriage will move on the bed to a distance of
a) 1 inch b) 4 inches c) 8 inches d) 16 inches
answer:- a) 1 inch

18. In single start thread__.
a) Lead is half the pitch b) Lead is double the pitch
c) Lead and pitch are equal d) Pitch is half the Lead
answer:- c) Lead and pitch are equal

19. The amount of off set of tail stock for taper turning is done by the offset screws provided. The
procedure to be followed is_.
a) Loosen both screws and push the base to the amount of off set.
b) Loosen both screws and push the body to the amount of off set.
c) Loosen the screws in the direction of movement and tighten the other screw
d) Loosen the screws in the opposite to the direction of movement and tighten the
other screw.
answer:- d) Loosen the screws in the opposite to the direction of movement and tighten the
other screw.


20. Which one of the following statements does NOT provide the required information for
turning tapers using compound slide swivel method?
a) Big diameter, small diameter and total length of the work piece
b) Big diameter, small diameter and total length of the tapered work piece
c) The taper ratio and total length of the work piece.
d) The included angle and length of taper of the work piece.
answer:- Big diameter, small diameter and total length of the work piece

21. Which one of the following elements of an external BSW thread cannot be formed with
single point thread tool during threading?
a) Root b) Helix angle c) Crest d) Thread angle.
answer:- b) Helix angle

22. While measuring with Vernier bevel protractor, which part is used normally as reference
surface?
a) Stock b) Blade c) Dial d) Disc
answer:- a) Stock

23. Buttress threads are most commonly used for
a) Transmission of motion
b) Resisting force exerted in one direction only
c) Positioning of mechanical parts
d) Special bolts & units in structural work
answer:- b) Resisting force exerted in one direction only


24. Major diameter of thread X and Y shown below are the same The other thread element which
remains unchanged in both X and Y thread is:-
a) Helix angle b) Thread angle       c) Pitch diameter      d) Root diameter
answer:- d) Root diameter

25. The least count of  Vernier height gauge is:-
a) 0.01 mm b) 0.02 mm c) 0.05 mm d) 0.10 mm
answer:- b) 0.02 mm

26. Which one of the following abbreviations is used to specify an ACME thread:-
a) M16
b)  Rd20 X l/8M       c) s48X8 d) Tr60X9
answer:- b)  Rd20 X l/8M

27. The reason for NOT providing the rake angle on a form tool used to produce taper on a work
piece is_.
a) To reduce grinding time of the tool
b) Taper angle is not affected by re sharpening
c) To reduce wastage of tool material
d) For the tool to have large wedge angle
answer:- a) To reduce grinding time of the tool


28. One of the precision instruments used to check the dimensional accuracy of an external "V"
thread is a screw thread micrometer, which one of the following elements of screw thread is
checked with this instrument:-
a) Major diameter     b) Minor diameter    c) Pitch d) Pitch diameter
answer:- d) Pitch diameter

29. One of the methods of aligning lathe centers is trial cut method. The diameter of the tail stock
end is found to be bigger than the head stock end by 0.1 mm after the trail cut to correct the
alignment the tail stock body should be moved by>
a) 0.10mm away from the operator b) 0.10mm towards the operator
c) 0.05mm away from the operator d) 0.05mm towards the operator
answer:- b) 0.10mm towards the operator

30. A simple change gear train is used to cut a certain pitch thread. Due to non- availability of the
required gear from the set, down gear with 3 teeth more than that of the calculated value is
mounted. The thread that is cut will have a pitch:-
a) More for certain length and then less for the remaining thread length. *
b) More than that of required for the full threaded length.
c) Less than that of required for the full threaded length
d) Equal to that of required for the full threaded length
answer:-c ) Less than that of required for the full threaded length

31. While marking with a Vernier height gauge, the workplace is generally .-
a) Supported by another work piece b) Held by hand
c) Supported by an angle plate d) Held without support
answer:- c) Supported by an angle plate

32. While laying out, the Vernier height gauge must be used on the:-
a) Vee block b) Surface plate
c) Machine bed d) On any flat surface
answer:- b) Surface plate

33. Which one of the following formula is applied to find the tail stock off set, when turning
tapers by offset method?
answer:-C

34. Which one of the following instruments is used to measure accurately the angle of taper?
a) Bevel gauge b) Bevel protractor
c) Vernier bevel protractor d) Taper gauge
answer:- c) Vernier bevel protractor

35. Which one of the following statements is true in respect of taper turning using telescopic type
of taper turning attachment?
a) The tool post is pushed or pulled during axial movement of the saddle
b) The compound slide is pushed or pulled during the axial movement of the saddle
c) The cross slide is pushed or pulled during the axial movement of the saddle
d) The saddle itself is pushed or pulled during the axial movement of the saddle
 answer:- b) The compound slide is pushed or pulled during the axial movement of the saddle


36. In thread cutting with chasers on lathe the hand chasers are used for:-
a) Quick production of threads.
b) Cutting threads on soft metals directly
c) Rectifying threads cut on steel rods which are distorted.
d) Rectifying crest and root of threads formed by single point tool.
answer:- b) Cutting threads on soft metals directly


37. A centre gauge is used to:-
a) Check the pitch of the thread
b) Set the tool to exact centre height
c) Check the flank angle of a "V" threading tool
d) Determine the length of cutting edge of the "V" threading tool
answer:- b) Set the tool to exact centre height


38. Which one of the following methods of joining metals results in the fusion of the parent
metal?
a) Soldering b) Welding c) Brazing d) Riveting
answer:- b) Welding

39. A multi start square thread is to be cut on a lathe with single point tool. Which one of the
following angles of the tool is to be ground by taking into consideration, the thread helix
angle?
a) Side relief b) Front Clarence      c) Side rake d) Side clearance
answer:- c) Side rake

40. The principle of universal bevel protractor is similar to that of: -
a) Depth micrometer b) Dial test indicator
c) Vernier bevel protractor d) Fixed gauge
answer:- c) Vernier bevel protractor

41. By which one of the following methods, a multi start thread is cut on a lathe:-
a) By using a die head. b) By a chaser
c) By a single point tool d) BY a split die
answer:- b) By a chaser

42. A 200 mm long has one end dia is 100 mm and second dia is 80 mm. The taper
is_.
a) 0.01 mm b) 0.02 mm c) 0.04 mm d) 0.05 mm
answer:- a) 0.01 mm

43. During taper turning by offsetting tail stock method the part of tail stock offsetted is:-
a)Body b) Spindle c)Base d) Whole unit
answer:- a)Body

44. On which part of the Vernier bevel protractor, are the main scale divisions graduated?
a) Blade b) Disc c) Dial d) Stock
answer:- b) Disc

45. The size of a Vernier height gauge is specified by:-
a) Weight of the height gauge b) Size of the scriber
c) Height of the beam d) Width of the beam
answer:- c) Height of the beam

46. Which one of the following thread forms is provided on thread shafts, whose thread pitch is
expressed in module?
a) Buttress thread     b) Worm thread       c) Saw tooth thread   d) Knuckle thread
answer:- a) Buttress thread    

47. The taper per foot of BS 10 self-holding taper is___.
a) 0.5161 per foot     b) 0.5611 per foot     c) 0.6151 per foot     d) 0.611 per foot
answer:- c) 0.6151 per foot

48. Which one of the following angles is not ground on a form tool?
a) Front clearance angle b) Rake angle
c) Side clearance angle d) Relief angle
answer:- b) Rake angle

49. The graduations are marked at the base of the tail stock. To offset the body these graduations
are given in_.
a) Degrees b)mm
c) Taper per foot     
d) Radians
answer:- c) Taper per foot     

50. Which of the following combination of change of gears required when the pitch of a lead
screw is 6 mm and the pitch of the thread to be cut is 1.25mm?
a) Driving gears 40 & 120 and Driven gears 50 & 20
b) Driving gears 50 & 120 and Driven gears 40 & 20
c) Driving gears 50 & 20 and Driven gears 40 & 120
d) Driving gears 40 & 20 and Driven gears 120 & 50
answer:- c) Driving gears 50 & 20 and Driven gears 40 & 120

2017 FEBRUARY FITTER THEORY SEMESTER - II


2017 FEBRUARY  FITTER THEORY SEMESTER - II

1. Gas Flame used for Braze Welding_.
a) Carburizing Flame
b) Oxidizing Flame
c) Acetylene Flame
d) Less Carburizing Flame
Answer:- b) Oxidizing Flame

2. In........................position, welding can be easily done.
a) Vertical b) Horizontal c) Flat d) Overhead
Answer:- c) Flat

3. In Acetylene cylinder acetylene is mixed with_.
a) Mercury b) Acetone
c) Water d) Carbon-di-oxide
Answer:- b) Acetone

4. Flame suitable for preheating before cutting__
a) Neutral b) Oxidizing c) Carburizing d) Less oxidizing
Answer:- a) Neutral

5. Letter represents basic hole .........
a) h b) gc)G
d)H
Answer:- d)H


6. In twist drill 10-H-IS 5101-HS, 10 represent._.
a) Type of Tool b) Drill Diameter
c) Indian Standard Number d) Material of Drill
Answer:- b) Drill Diameter

7. Least count of Vernier micro meter is__.
a) .001 mm b) 0.1 mm c) 0.02 mm d) 0.05 mm
Answer:- a) .001 mm

8. Safe storage pressure of Acetylene Gas is_.
a) 0.5 kg/cm²
 b) 1 kg/cm²  c) 1.5 kg/cm²  d) 2 kg/cm²
Answer:- b) 1 kg/cm²  

9. Weld used for making T joint on flat_.
a) Fillet b) Filler c) Braze d) None of these
Answer:- a) Fillet

10. During preparation of process sheet, which one is necessary?
a) Selection of machine b) Selection of special tools
c) Selection of Materials d) All of these
Answer:- d) All of these

11. Floor Inspection is carried out at_.
a) In separate room b) At certain interval
c) At actual job place
d) After setting of machine

Answer:- c) At actual job place


12. In British Standard System, No. of Grade fits are _
a) 16 b)20 c)21
d) 14
Answer:- c) 21

13. Number of grades for fundamental tolerances
a) 18
 b)20
c) 16
d)14
Answer:- a) 18

14. Diameter of Block size for cutting of M10 thread with pitch 1.5 mm_
a) 1.5 mm b) 15 mm c) 9.85 m
d) 10 mm
Answer:- c) 9.85 m

15. Drill RPM for 10 mm hole, if cutting speed is 33 m/min
a) 110 b) 1050 c)1100d)1000
Answer:- b) 1050

16. Tap drill size for M12 x 1.25 tap_.
a) 10.65 mm b) 10.63 mm c) 12 mm d) 13.25 mm
Answer:- b) 10.63 mm

17. Material used for making Grinding Wheel______•
a) Sand b) Granite
c) Calcium carbonate d) Silicon Carbide
Answer:- d) Silicon Carbide

18. A die is_.
a) External thread cutting tool
 b) Internal thread cutting tool
c) Square thread cutting tool d) Acme thread cutting tool
Answer:- a) External thread cutting tool


19. Furnace used in the production of Pig Iron_.
a) Blast Furnace
b) Cupola Furnace
c) Open Hearth Furnace d) Electric arc Furnace
Answer:- a) Blast Furnace


20. Grey cast iron is_.
a) Tensile b) Ductile c) Tough d) Malleable
Answer:- c) Tough


21. In 18-8 Stainless Steel 8 indicates the percentage of_.
a) Chromium b) Cobalt c) Vanadium d) Nickel
Answer:- d) Nickel

22. Melting point of Zinc is
a) 232° C
b)420°C
c) 327° C d) 216°C
Answer:- b)420°C


23. Carbon Content in High Carbon Steel_.
a)<0.25% b) 0.25%to0.7%      c)0.7%to 1.5%       d)> 1.5%
Answer:- c) 0.7%to 1.5%

24. Carbon content in grey cast iron_.
a) 2% to 3% b) 3% to 4% c) 4% to 5% d) 3% to 5%
Answer:- b) 3% to 4%

25. Surface hardness of Dowel! Pin_.
a) 40-44 HRC b) 50-54 HRC
c) 60-64 HRC
d) 70-74 HRC
Answer:- c) 60-64 HRC


26. Adhesive bonding are used for_.
a) Fastening b) Sealing c) Both (a) & (b)      d) Not (a) nor (b)

Answer:- c) Both (a) & (b)     

27. Core Hardness of Dowel Pin is___•
a) 40-44 HRC b) 50-54 HRC c) 60-64 HRC d) 70-74 HRC
Answer:- b) 50-54 HRC

28. When Sulphur is added to steel its_increases?
a) Brittleness
b) Hardness c) Softness d) Surface Finish
Answer:- a) Brittleness

29. Vernier height Gauge is specified by_.
a) Height of Main Scale
b) Width of Beam
c) Length of scriber d) Height of Base
Answer:- a) Height of Main Scale


30. Which type of extinguisher is used in welding shop?
a) Foam type extinguisher b) Dry powder extinguisher
c) C02 extinguisher d) Hollow extinguisher
Answer:- c) C02 extinguisher

31. A feller gauge is used for_.
a) Adjusting the parts for play b) Checking gap between mating parts
c) Checking radious of jobs d) Checking accuracy of hole
Answer:- b) Checking gap between mating parts

32. A drill hole goes out of centre due to_■
a) Inproper champing of work piece
b) Work piece having blow holes
c) Centre punch mark not being large enough to give proper seat to the chisel edge of
drill
d) Any one of the above
Answer:- d) Any one of the above


33. A short reamer with an axial hole used with an arbor or mandrel is called
a) Parallel reamer b) Adjustable reamer
c) Expansion reamer d) Chucking reamer
Answer:- d) Chucking reamer

34. Sidewavs of a machine are frequently lubricated by_.
a) Oil can b) Grease gun c) Ring lubricator     d) Pump lubricator
Answer:- a) Oil can

35. Under Hole basis system....................is clearance fit
a) 25 h/g₁₁ 
 b) 25 H/p
c) 25 H/z₁₁
d) 25 H/g₁₁ 
Answer:- d) 25 H/g₁₁ 


36. The cause of glazing of grinding wheel is_.
a) Grain size is too fine b) Wheel is hard
c) Wheel speed is too fast d) Both (a) & (b)
Answer:- d) Both (a) & (b)

37. Preventive maintenance is_.
a) The overall lubrication and repair work carried out by the maintenance
section in advance of machine coming to breakdown
b) The maintenance work for any fault noticed during the work
c) Done to prevent the maintenance of machine
d) None of these
Answer:- a) The overall lubrication and repair work carried out by the maintenance

38. Triangular scrapers is used for scraping_.
a) Large diameter holes b) Bearing surfaces
c) Small dia meter holes d) Large flat surfaces
Answer:- c) Small dia meter holes

39. Counter boring is done to_.
a) To make seat for cheese head screw b) To make seat for socket head
c) To enlarge the through hole d) None of these
Answer:- ) To make seat for socket head

40. Shellac Bond is represented by
a)S b)B c)E
d) V
Answer:- c) E

41. Specification of Grinding wheel is "51 A 46 L 5 V 23", Here 5 indicates_
a) Bond b) Grain Size c) Structure d) Grade
Answer:- c) Structure

42. In the above question Letter L indicates_.
a) Bond b) Grain Size c) Structure d) Grade
Answer:- b) Grain Size

43. For general work Lip clearance angle
a) 10° to 15°     . b)12°tol5°    c) 10°   to 12° d) 12° to 18°
Answer:- b)12°tol5° 


44. Drills are made up of__•
a) High Carbon Steel b) H.gh speed Steel
c Either (a) or (b) d) Both (a) & (b)
Answer:- d) Both (a) & (b)

45. Which one of the following is used to hold straight shank drill having dia meter less
than 12 m
a) Sleeve
b) socket c) Drill chuck d) Drill drift
Answer:- c) Drill chuck


46. If the dimension of component is 25±0.03 mm its tolerance is- .
a) 0.03 mm b)-0.03 mm c) 0.06 mm d) 0.00 mm
Answer:- c) 0.06 mm


47. A cutting tool used to finish and enlarge a hole is known as--R
a) Drill b)Tap c) Die d) Reamer
Answer:- d) Reamer

48. What is used to remove broken tap?
a) Tap disposer        b) Tap wrench c) Tap extractor       d) Tap nut
Answer:- c) Tap extractor      

49. Interchangeability is normally applied for: - _
a) Repairing of parts b) Mass production
c) Single piece production d) All of these
Answer:- d) All of these

50. Gauges are made up of___-
a) Alloy steel b) Cast Iron c) Cast Steel
d) Mild Steel

Answer:- c) Cast Steel

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu